Lassen en veiligheid

Als lasser werk je veel met open vuur of met een vlamboog. Het is dan ook ontzettend belangrijk om in een veilige omgeving te werken en zelf ook veiligheidskleding en special werkschoenen te dragen. Ben je een beginnend lasser of ben je op zoek naar tips voor een veilige werkomgeving tijdens het lassen? Lees dan verder!

De omgeving

Je dient ervoor te zorgen dat de plaats waar je last altijd vrij is van brandbare materialen. Hierbij kun je denken aan brandstoffen zoals benzine en olie, schoonmaakmiddelen en koelvloeistoffen. Ook poetsdoekjes, papier, plastic en verf mogen niet in de buurt liggen omdat ze brandbaar zijn.

Lasdekens en brandblusser

Zorg verder dat je altijd onbrandbare lasdekens bij je hebt en dat er een brandblusser binnen handbereik staat.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Op veilig te kunnen lassen moet je de zogenoemde PBM’s dragen. Dit zijn persoonlijke beschermingsmiddelen. De benodigdheden zijn in elk geval:

  • Een laskap
  • Een lasbril
  • Gehoorbescherming
  • Leren handschoenen
  • Brandvertragend lasoverall
  • Leren las werkschoenen

Het is ontzettend belangrijk om je gezicht en lichaam goed te beschermen. Draag nooit katoenen handschoenen of kleding, maar schaf echt speciale laskleding en werkschoenen aan die aan de juiste eisen voldoen. Draag nooit een aansteker op zak. Als een lasspetter op de aansteker komt dan kan dit een explosie tot gevolg hebben.

Houding

Als lasser werk je vaak in een ongunstige houding. Je ligt vaak voorovergebogen of zit op je knieën. Daarnaast is lasapparatuur erg zwaar en zijn de beschermingsspullen ook niet licht. Het is daarom van groot belang dat je veel afwisselt in houding en dat je het lassen afwisselt met andere werkzaamheden. Neem ook regelmatig een korte break.

Natuurlijk heeft elke lasser andere behoeften en zijn er voor elke lasser andere beschermingsmiddelen nodig. Zorg daarom dat je je altijd goed inleest en dat je voldoet aan alle eisen. Vooral bij lassen is voorkomen beter dan genezen!